Булимијата се лечи со електрошокови
Прегледано: 2800 | Oбјавено на: 21.11.2013
Научниците од Универзитетот во Торонто до ова откритие дошле откако терапијата за депресија неочекувано допринела и во лекувањето на булимијата, кај истиот пациент.

Овој начин на лекување бил дополнително проверен и на 20 пациенти кои боледувале од истата болест.
По 20 стимулации на префронталниот кортекс, спроведени во текот на еден месец, се покажало дека кај 6 пациенти булимијата целосно се излекувала а кај останатите 4 пациенти 50%.

Научниците напоменуваат дека се работи за пациенти кои ги имаат пробано сите останати методи и начини на лекување на булимијата.
 
Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови

Facebook
Reccomendations