Откриен нов лек за женската неплодност?
Прегледано: 5901 | Oбјавено на: 27.08.2013
Британските научници откриле хормон кој би можел да продуцира хормони потребни за овулација и плодност. Имено, кишпептинот е главен регулатор на репродуктивниот систем кој е најконцентриран во човековиот организам за време на пубертетот. Научно е докажано дека овој хормон создава контрола на менструалниот циклус кај неплодните жени.

Истражувачите од овој универзитет во Лондон веруваат дека нивното откритие може да создаде нов начин на лекување на неплодноста чие ниво на тој хормон е релативно низок.

Инаку, истражувањата докажуваат дека еден од седум парови има проблем со репродуктивноста, иако голем број од нив не се неплодни.
Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови

Facebook
Reccomendations