Најнеобичниот рудник за сол во светот
Прегледано: 3136 | Oбјавено на: 12.02.2013
Длабоко под земјата во Полска се наоѓа нешто многу важно но многу малку познато надвор од просторите на Источна Европа.
Со векови рударите ваделе сол но позади себе оставиле нешто навистина уникатно.Погледајте го најнеобичниот музеј на сол во светот:

Гледајќи го од надвор рудникот Wieliczka не изгледа ништо посебно, но местото е многу добро зачувано затоа што сол не се вади повеќе од 15 години. Меѓутоа 200 метри под земја тоа место крие една тајна. Рудникот за сол станал единствена уметничка галерија, катедрала и подземно езеро.


Wieliczka е мал град во Краковската област и има околу 20.000 жители
Основан е во XIII век од страна на локалниот војвода заради отварање на рудникот и експлоатација на богатите наслаги од сол кои се наоѓале испод него.

И така било се до 1996 година.Но генерациите рудари не ваделе само сол, туку зад себе оставиле неворојатни трагови од својот живот и работа под земја во облик на статуи и митски, историски и религиозни скулптури.

Направиле и своја капела кадешто се молеле. Можеби нивното најзначајно дело е огромната капела која ја оставиле зад себе за идните генерации...Најневеројатниот објект е Капелата Светиот Крал кој се наоѓа на длабочина од 135 метри

Неверојатно е дека дури и лустерите во катедралата се направени од кристали на солта.

Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови

Facebook
Reccomendations