Колку често треба да ја миете вашата коса?
Прегледано: 32888 | Oбјавено на: 17.09.2013
  • Колку често треба да ја миете вашата коса?

    Миењето на косата е многу едноставна задача но многу од нас тоа го прават на погрешен начин, кој може да допринесе до иритација на темето, појава на првут и други проблеми. 
Можеби косата ја миете многу почесто одколку што е потребно. Иако тоа зависи и од типот на косата, секојдневното миење на косата е голема грешка. Миењето на косата е многу едноставна задача но многу од нас тоа го прават на погрешен начин, кој може да допринесе до иритација на темето, појава на првут и други проблеми.

Да започнеме од тоа што тоа ја масти вашата коса? За тоа се одговорни лојните жлезди кои лачат лој
( себум), кој го спречува сушењето на кожата и косата.

Основно правило за оние со густа и виткана коса е тоа да ја мијат косата два пати неделно со хидратантен шамнпон и регенератор бидејќи нивната коса не се масти лесно, па и немора да се мие се додека не почне да изгледа валкано.

За оние со нормална коса се препорачува миење 3 пати неделно. Можеби ќе имате потреба да ја миете многу почесто во летниот период, но сепак не заборавајте да и дадете одмор барем 2 дена во неделата.

Судејќи по советите на професионалците, ако имате навика косата да ја миете секој ден, би требало да се навикнете тоа да го правите поретко. Започнете така што ќе исфлите едно миење од вашата неделна рутина.
 
Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови

Facebook
Reccomendations