„БАЛ НА РАЗЛИЧНОСТИ“ 6.03.2013 (среда), почеток 18.30h
Прегледано: 1883 | Oбјавено на: 04.03.2013
 На 6 ти Март (среда), во 18.30.ч. во Македонска Опера и Балет ќе се одржи првиот „БАЛ 
НА РАЗЛИЧНОСТИ“ во организација на Здружението на граѓани за лица со дисфункции,хендикеп, 
ретки болести и посебни потреби „ДАЈТЕ НИ КРИЛЈА“ – Скопје и МАКЕДОНСКАТА ОПЕРА И 
БАЛЕТ.
Со задоволство Ве информираме за настан чија ЦЕЛ е подигање на свесноста за 
потребата за инклузија на лицата со посебни потреби во сите социјално општествени сфери. 
Настан со хуман предзнак, како и акција за собирање средства за проекти кои ги засегаат лицата 
со посебни потреби. 
ЗА ПРОГРАМАТА...
Настанот ќе биде во два дела - програмски и ревијален. Првиот дел ќе биде на големата 
сцена во МОБ и вториот дел во фоајето на МОБ. Целиот настан е презентација на успешни 
партнерства со инклузивна карактеристика. Во програмата ќе бидат застапени врни солисти на 
МОБ, но и мошне талентирани лица со посебни потреби кои ќе ви приредат дво часовно 
незаборавно искуство.
Во програмскиот дел најавуваме настапи на солистка сопранот Нада Талевска во дует со 
Џенгис Мемеровски (лице со посебни потреби- инклузивен настап) како и нејзин соло настап со
аријата „Болеро на Елена“ од операта Сицилијански вечери, солистите Ивана Коцевска и 
првенецот Бобан Ковачевски со Адаџо од балетот „Слепа девојка“ чија музика е на Љубомир 
Бранѓолица, првенката Весна Ѓиновска Илкова сопран со познатата „Арија на Сантуца“ од 
операта Кавалерија Рустикана, во пијано придружба на Јанинка Невчева. 
Програмата ќе биде збогатена со настап на Квартетот Air Strings и инклузивна ревија подготвена 
од модната куќа Елена Лука презентирана од успешни жени од повеќе свери и лица со посебни 
потреби а и дечиња. Водители на настанот и креатори на Comedy Show ќе бидат Сашко Коцев и 
Гораст Цветковски со кои ќе бидат инклузирани и лица со посебни потреби. 
Во ревијалниот дел ќе уживаме во перформансот на Тони Китановски, и поезија во 
интерпретација на Искра Донева и Александар Матовски Цако.
Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови
Интервју со Мери Мирческa, ултрамаратонец
Пред околу 3,5 години сосема случајно истрчав полумаратон без никакви припреми ниту пак потешкотии. Едно ново случајно познанство таму ја смени брзината на планинарењето која до тогаш ја практикував. Од страсен планинар, станав планински тркач.
Интервју со Васил Зидровски. Иноватор и млад човек со интересен поглед на светот
 Љубопитен по природа. Интересен собеседник. Лукаво паметен кога треба да направи некој алгоритам. „Problem Solver”.
Како да се употреби докторатот за постигнување на сопствените цели
 Сè што чиниме во животот има единствена мотивација: како да ги постигнеме нашите цели. Секоја дефинирана активност, акција, размисла и улога, всушност, е насочена да го добиеме или да го оствариме она што сме го зацртале како патека на движење во нашиот живот. 
Интервју со Кокан Ајановски, тркач и Personal Wellness Coach
Трчањето не е само физичка активност. Трчањето е стил на живеење и постојана борба да се надминеш себе. 

Facebook
Reccomendations