Промовиран видео спотот за песната Деца на Сонцето
Прегледано: 2519 | Oбјавено на: 06.11.2013
Во МКЦ клубот и ресторан беше промовиран видео спотот и песната „Деца на Сонцето“ од Влатко Стефановски, која наедно е и насловниот сонг од истоимениот игран филм на Антонио Митрикески, кој се снимаше летово на локации покрај крајбрежјето на Преспа. Покрај оваа песна, како водечка, Стефановски ги потпишува и другите песни за саундтракот на филмот.

„Досега имам направено музика за 30тина филмови и секогаш се радувам кога добивам такви покани, но за македонски филм немам работено многу одамна уште од времето кога ја правев музиката за „Џипси меџик“ на Столе Попов. А тоа беше далечната 1997 година. Така што оваа понуда на режисерот Митрикески ми дојде како мелем на душа. Покрај сонгот, филмот ќе има и амбиентална музика, со оглед на прекрасниот амбиент на Преспанското езеро, каде што филмот е сниман, а кое за мене беше право откровение. Ќе има и наменска музика за некои сцени.

Песната е рефлексија на размислите на Влатко за филмот и воопшто светот околу нас.
„Со оглед на моите години сум видел доста тоа, многу сум патувал, сум среќавал и обични и необични луѓе, сум бил сведок и на историски настани, промени, турбуленции, a моите мисли се обидуваат да го разберат светот и векот, да фатат смисла, за тоа каде и како се движиме напред или назад. Размислувам за вкусот на патлиџаните, пиперките и лубениците од пред десет-петнаесет години и овие сега. Размислувам за опстанокот, за желбите, за љубовта, за чувствата, заблудите, страдањата, за времето кое лета, размислувам за локалното и глобалното, за личното и општественото, за минливоста на животот и за траењето на уметноста... Со еден збор за се за кое жив човек размислува...“

Филмот е во процес на монтажа, а се очекува да биде целосно готов кон почеток на март следната година. Југословенскиот мајстор на монтажата и култна фигура од филмскиот еснаф, Андрија Зафрановиќ работи во моментов во Скопје на филмот и го монтира. Како што изјави на самата промоција и режисерот Митрикески: „Ова е филм правен со многу љубов и позитивна енергија, која екипата безрезервно ја даваше. И мислам дека тоа се чувствува во секоја сцена од филмот“

Во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Кире Ѓоревски, Мето Јовановски, Владо Јовановски, Милица Стојанова, Билјана Таневски, Данчо Чеврески, Александар Микиќ, Камка Тоциновски, Мартин Мирчевски, Емир Хаџихафизбеговиќ...


 
Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови
Интервју со Мери Мирческa, ултрамаратонец
Пред околу 3,5 години сосема случајно истрчав полумаратон без никакви припреми ниту пак потешкотии. Едно ново случајно познанство таму ја смени брзината на планинарењето која до тогаш ја практикував. Од страсен планинар, станав планински тркач.
Интервју со Васил Зидровски. Иноватор и млад човек со интересен поглед на светот
 Љубопитен по природа. Интересен собеседник. Лукаво паметен кога треба да направи некој алгоритам. „Problem Solver”.
Како да се употреби докторатот за постигнување на сопствените цели
 Сè што чиниме во животот има единствена мотивација: како да ги постигнеме нашите цели. Секоја дефинирана активност, акција, размисла и улога, всушност, е насочена да го добиеме или да го оствариме она што сме го зацртале како патека на движење во нашиот живот. 
Интервју со Кокан Ајановски, тркач и Personal Wellness Coach
Трчањето не е само физичка активност. Трчањето е стил на живеење и постојана борба да се надминеш себе. 

Facebook
Reccomendations