Колку често треба да ја миете вашата коса?
Прегледано: 31202 | Oбјавено на: 17.09.2013
  • Колку често треба да ја миете вашата коса?

    Миењето на косата е многу едноставна задача но многу од нас тоа го прават на погрешен начин, кој може да допринесе до иритација на темето, појава на првут и други проблеми. 
Можеби косата ја миете многу почесто одколку што е потребно. Иако тоа зависи и од типот на косата, секојдневното миење на косата е голема грешка. Миењето на косата е многу едноставна задача но многу од нас тоа го прават на погрешен начин, кој може да допринесе до иритација на темето, појава на првут и други проблеми.

Да започнеме од тоа што тоа ја масти вашата коса? За тоа се одговорни лојните жлезди кои лачат лој
( себум), кој го спречува сушењето на кожата и косата.

Основно правило за оние со густа и виткана коса е тоа да ја мијат косата два пати неделно со хидратантен шамнпон и регенератор бидејќи нивната коса не се масти лесно, па и немора да се мие се додека не почне да изгледа валкано.

За оние со нормална коса се препорачува миење 3 пати неделно. Можеби ќе имате потреба да ја миете многу почесто во летниот период, но сепак не заборавајте да и дадете одмор барем 2 дена во неделата.

Судејќи по советите на професионалците, ако имате навика косата да ја миете секој ден, би требало да се навикнете тоа да го правите поретко. Започнете така што ќе исфлите едно миење од вашата неделна рутина.
 
Оставете го вашето релаксирано мислење:


Најчитани
Најнови
Интервју со Стефан Ристевски. Млад научник за чии пронајдоци ќе читате во иднина
Aко успееме да направиме вештачка интелигенција која ќе биде во можност да чувствува, тогаш би започнале нашите проблеми.
Рептил ја негува традицијата на здравата и вкусна македонска храна
 Умешноста и истрајноста да ја зачуваме традиционалната рецепта во кујната и упорноста да ги сознаеме и готварските вештини онака како и нашите баби ги совладувале во младоста, несвесно креираа и отпор кон современите токови, кои значајно ги сменија навиките и ја воведоа процесираната храна. 
Движете се сигурно и спокојно со Сојузот на возачи на Македонија
Секој кој е на чекор пред избор на која компанија ќе ја даде довербата да го сервисира и врши технички преглед на возилото треба да се раководи од принципот на професионална услуга, но и традицијата на успех која ја има компанијата со која соработува.
Дуна инвестира во нов административен, развоен и логистички центар
Нашиот бизнис сегмент ги надрасна границите на Македонија и успешно услужуваме клиенти и во Србија и во Албанија“, вели Александар Пајковски од Дуна.

Facebook
Reccomendations